Behöver jag ta BCAA?

En vanlig fråga som många ställer sig är huruvida man behöver ta BCAA som kosttillskott före träningen eller om det går lika bra att dricka vatten. Först och främst är det viktigt för alla människor att få i sig tillräckligt mycket grenade aminosyror (BCAA), men det är extra viktigt för dig som tränar och vill bibehålla eller bygga muskelmassa. De tre grenade aminosyrorna valin, leucin och isoleucin främjar proteinsyntesen och förebygger proteinnedbrytning i musklerna. Detta gäller särskilt leucin.

Forskning som har utförts på personer som tränar visar också att du genom att ta BCAA före träningen kan öka proteinsyntesen, minska muskelnedbrytningen och motverka träningsvärk. Man har dock inte kunnat påvisa en direkt koppling mellan detta kosttillskott och ökningar av muskelmassa eller styrka. Om målet med din träning är att bli större och starkare klarar du dig förmodligen lika bra genom att inte ta BCAA, förutsatt du får i dig tillräckligt mycket protein via proteinshakes och livsmedel.

Så kan BCAA gynna dig som tränar

Å andra sidan ger ett intag av 6 till 10 gram BCAA före träningen inga negativa konsekvenser, samtidigt som det kan minska träningsverket och påskynda återhämtningen. Även om de grenade aminosyrorna i sig inte stimulerar muskeltillväxten, kan kosttillskottet hjälpa dig lyfta skrot tillräckligt ofta, intensivt och med tillräckligt stor volym för att stimulera muskeltillväxt. Det är dessutom så att grenade aminosyror i din kropp bryts ner när du tränar för att användas som energikälla. Minskade nivåer av BCAA i kroppen ökar nivåerna av serotonin i hjärnan, vilket tros bidra till att du känner dig utmattad under träningspasset.

Genom att dricka BCAA när du tränar kan du förhindra att nivåerna av grenade aminosyror i din kropp sänks. På så sätt bidrar du till att motverka utmattning och förhöja såväl din fysiska som din mentala prestationsförmåga. Genom att ta 6 gram BCAA inte bara före träningen, utan även under träningen, kan även öka frisättningen av fett och minska tröttheten om dina glykogenlager är tomma. Om du tränar medan du fastar eller går på en lågkaloridiet kan du därför med fördel ta grenade aminosyror som kosttillskott.