Jorden – människans vackra hem – behöver vård, precis som lägenheten eller villan. Du kan också hjälpa till att skydda miljön på många olika sätt. Ett av dessa är att minska din energiförbrukning. Du behöver inte offra stora nöjen för att vara med – det räcker med ett par enkla åtgärder som inte kostar tid eller energi, till och med hjälper dig att spara pengar och på så sätt har en positiv inverkan på din ekonomi. Men för att veta hur du kan hjälpa till, måste du först ha en klar idé om var energin tar vägen.

Detta händer med hushållselen

Att betala elräkningen kanske känns lika naturligt som att spänna fast säkerhetsbältet i bilen, och du kanske inte ägnar så många tankar åt var elen egentligen tar vägen. Genom att ta reda på det kan du fundera ut om det är vissa saker som kan ändras i ditt hem för att spara på ström. Så här ser det ut i ett vanligt svenskt hushåll:
24% av elen går åt till kyl och frys
21% till belysning
13% till matlagning
9% till dator och tillbehör
7% till tvätt och tork
5% till TV:n
4% till diskmaskinen
2% till stereo eller radio
2% till DVD och dylikt
2% övrigt
11% finns angivet som ej uppmätt

Det du kan göra

Släck lyset i de rum du inte befinner dig i just nu. Stäng av apparaterna i stället för att lämna dem på stand-by. Byt ut din belysning! Lysrör och lågenergilampor är den sorts belysning som drar minst el. Använder du halogenampor ska du se till att de är anslutna till en grenkontakt med timer, så att du kan stänga av transformatorn när du inte behöver belysning. Kolla energiförbrukningen hos din kyl och frys – det är dessa apparater som drar mest el och du kan dra ner på konsumtionen genom att ha dem inställda på rätt temperatur, frosta av frysen regelbundet och tina maten i kylen. Låt inte kranar eller duschar stå och droppa, och låt dina kläder hängtorka så ofta som möjligt.
När du vänjer dig vid att följa dessa tips kommer du att lägga märke till en minskning i din energiförbrukning och därmed månadskostnaden, och du kommer att kunna må bra av att veta att du både sparar pengar och skyddar naturen, ditt vackra hem.