Nu för tiden spottar Apple ur sig telefoner på löpande band. Det kan kännas lite förvirrande. Vilken modell ska man egentligen köpa? Är du inte så noga med hur mycket det kostar och om du vill ha det absoluta bästa köper du den senaste och störa av alla iPhones. För de flesta av oss är det dock en rätt så meningslös strategi.

Många gånger duger det utmärkt med en några år gammal iPhone. Det är på den punkten de skiljer sig från konkurrensen. Det är få Androidlurar som känns fräscha efter ett par-tre år. Är iPhone8 Plus en bra telefon? Ja, definitivt. Bör du köpa en? Funderar du på att köpa iPhone är svaret med stor sannolikhet ja, men det beror på ett antal faktorer. Vi skulle vilja hårdra det hela och påstå att det i 99 procent av fallen är tre saker som avgör vilken iPhone du ska välja:

  • Kameran: Om du är riktigt intresserad av foto kan det finnas en poäng med att välja den senaste modellen av iPhone för att kunna ta de absolut bästa bilderna. Samtidigt kanske du då hellre satsar på en riktig kamera istället för en smartphone.
  • Design: Apple ändrar inte så mycket på designen från telefon till telefon, men då och då sker generationsskiften. Nu senast är det iPhone X, XS, XR och 11-serien som skiljer sig från tidigare telefoner.
  • Bildskärmen: Trenden de senaste åren är att mobiltelefonernas skärmar blivit allt större. Det ger en bekväm ”skärmtid” och god användarvänlighet.

Processorhastigheten blir förstås allt bättre, men för de allra flesta saknar det betydelse. En fem år gammal iPhone är tillräckligt snabb för att de flesta inte ska märka någon riktig skillnad mot en nyare telefon. Minneskapaciteten kan vara en faktor, men de senaste åren har de flesta iPhones tillräckligt med minne för att räcka för foton och appar. Så var landar vi med iPhone 8 Plus om vi tänker på det sättet?

Varför köpa begagnad iPhone 8 Plus?

När vi skriver detta är iPhone 8 Plus fortfarande ”aktiv” i Apples utbud av telefoner. Det innebär att den tillverkas och marknadsförs av Apple. Detta trots att den lanserades redan hösten 2017. Vi ser det som ett gott tecken. iPhone 8 och 8 Plus är Apples billiga mellanklasstelefon. Vill du betala extra för att ha helt ny design kan du göra det. Eller så kan du välja budgetluren iPhone XR för ungefär samma pris.

För att titta på våra punkter som vi nämnde ovan: Kameran är ett viktigt argument för iPhone 8 Plus. Den har två kameror på baksidan, vilket t.ex. XR inte har. Med 12 megapixlar och 4K video blir även den mest kräsne glad. Skärmen är stor. Med 5,5 tum jämfört med 4,7 tum för ”vanliga” iPhone 8 är det ett bra val för dig som gillar stora skärmar. Den är dock inte riktigt lika stor som på de nyare telefonerna. Vi tycker att iPhone 8 Plus är snygg, men visst, den har en äldre design. Vad den har som nyare iPhones inte har är knappen på framsidan. Från och med iPhone X har den ersatts av Face ID. Vill du ha en knapp är iPhone 8 och iPhone 8 Plus ett bättre val. Är det värt att köpa en begagnad iPhone 8 Plus? Ja, definitivt om du frågar oss!