Vad är en komponentgrupp?

En komponentgrupp består av en drivlina och bromsar. Drivlinan består i sin tur av vevparti, kedjeringar, kedja, kassett, växelförare och växelreglage. Det är dessa delar som tillsammans får cykeln att röra sig framåt. Ju mer pengar du spenderar på dessa cykelkomponenter, desto mer effektiva och hållbara är dem. Samtidigt förbättras växlingen medan vikten minskas.

När du kommer högre upp i hierarkin av komponentgrupper förändras även de material av vilka komponenterna är tillverkade. Instegsmodellerna är ofta tillverkade av legeringar av lägre kvalitet, som högre upp i hierarkin övergår till legeringar av högre kvalitet och slutligen legeringar högsta kvalitet, kolfiber och titan.

Ledande tillverkare av komponentgrupper

Shimano är den solklara ledaren på marknaden och har bland annat det största utbudet av komponentgrupper som är särskilt framtagna för racercyklar. Shimano är också det varumärke som många professionella lag föredrar. Shimanos STI (Shimano Total Integration) var ett banbrytande reglage när det släpptes och är idag det mest använda reglaget. Detta system möjliggör för användaren att växla upp eller ner samt bromsa med en hand. Tack vare detta reglage behöver du inte flytta handen för att sakta ner eller byta växel.

Campagnolo är den äldsta tillverkaren av komponentgrupper som fortfarande är verksam. Företaget har tillverkat cykelkomponenter i drygt 80 år. Många cyklister gillar detta varumärke tack vare dess långa erfarenhet i branschen samt att Campagnolo har ett gott rykte om sig när det gäller tillverkningen av de finare komponenterna. Än idag utförs det mesta av företagets arbete på huvudkvarteret i italienska Vicenza. Campagnolos komponentgrupper för racercyklar tillhör de lite högre prissegmenten på marknaden.

SRAM har tagit fram flera komponentgrupper för racercyklar och anses tillhandahålla de lättaste komponentgrupperna i respektive prissegment. SRAMs växling har en teknik som innebär att du använder ett och samma reglage för att växla upp och ner. Detta reglage är separat från bromsreglaget. Denna teknik används i alla SRAMs komponentgrupper för racercyklar och den växling som detta varumärkes växlingssystem ger är omedelbar och exakt. Genom att dra i växelreglaget en gång aktiveras växelföraren åt ett håll, om du fortsätter dra i reglaget aktiveras den åt det motsatta hållet.