Begravningar är förmodligen det sista någon vill anordna, men tyvärr ser livet ut så. Även om många dödsfall inte är oväntade kan själva priset för begravningen vara en chock för många. Det kan kännas märkligt att lägga tusentals kronor på en kista som den anhörige ska kremeras i. Eller blomsterarrangemang för hundratals kronor. Men för de allra flesta är det ändå viktigt att kunna hålla en personlig begravning för den anhörige, som ett sista farväl. Det finns många sätt att hålla ner priserna på. Några av kostnaderna för en begravning är materiella ting som bland annat kista, urna, blommor, dödsannons och liknande. Men även andra utgifter måste tas med i beräkningen, särskilt för dig som anlitar en begravningsbyrå. Det handlar bland annat om byråns arbetskostnader. Det är både transporter, byråns kontaktnät av kyrkor, kapell och Skatteverket, för att nämna några. Sedan tillkommer även fler kostnader som gravsten, bouppteckning och liknande. Vanligtvis kan man ta kostnaden för begravningen från dödsboet, men det kan naturligtvis variera beroende på hur den avlidne levde.

Så är snittkostnaden vid begravning

Man räknar med att en begravning i snitt kostar 27 000 kronor, dock tillkommer kostnader för just gravsten, dödsannons och arvskifte. En byrå tar nämligen en kostnad på cirka 5 000 – 15 000 kronor. Priset kan variera i stort beroende på hur mycket hjälp du behöver. Det går att pressa ner priset genom att ringa och få rådgivning istället för att ha möten flera gånger. Andra faktorer som kan påverka priserna är vart i landet du bor. I mindre städer kan priserna ofta vara högre än i storstäder eftersom det saknas konkurrens. Se därför till att jämföra ordentligt innan du bestämmer dig. Se även om du kan fixa med vissa av förberedelserna själv. Kanske kan du ta itu med den administrativa biten som bouppteckning istället för att låta en begravningsbyrå sköta det?

Planera begravning på nätet

Idag har de flesta begravningsbyråer lättöverskådliga hemsidor där man som anhörig kan sköta större delen av planeringen online. Här kan man se priser, välja ut blommor och kista och mycket mer. Många sidor har även bra information om allt som rör en begravning och ett dödsfall. Genom att läsa på lite innan kan det gå att hålla en billig begravning.