Kanske är det inget som femåringarna säger när frågan ställs på förskolan. Sannolikt är polis, brandman och pilot alltjämt populärare i den åldern men när tonåren passerats och man insett att det nog inte blir filmstjärna eller NHL-proffs heller så ter sig resefotograf som ett väldigt lockande yrke för många. Tänk att få resa världen runt, ta massa fina bilder och få betalt. Vilken dröm. Självklart behöver man inte vara proffsfotograf för att kunna utföra en fotoresa ändå. Precis som inom de flesta yrken inom media och frilans är det hård konkurrens och man måste vara bättre än nästan alla andra man konkurrerar med för att få en stadig uppdragsgivare. Men det går att ha det som hobby och ändå komma långt.

Det finns sidor som har detta som affärsidé. Att lära ut professionellt fotograferande i minst sagt stimulerande miljöer. Bland annat sajten Fotoadventuers är en sådan. Här kan du hänga med deras team till olika destinationer i Sydafrika och New York. Men det behöver varken bli riktigt så dyrt eller långt. Resor finns även till grannländerna. Besök Finland, Lofoten i norra Norge eller dramatiska landskap på Island eller Färöarna.

Specialiserad kompetens på fotoresa

Med på varje fotoresa, och den som leder dessa, är en professionell fotograf. Man lär ut kamerateknik, zoomoptimering, bildskapande, kamerainställningar och på kvällarna blir det workshops där man erbjuder levande diskussioner kring bilder som deltagarna tagit under resan. Resorna riktar inte in sig på någon särskild nivå. Alla är välkomna oavsett om det är som nybörjare, hobbyfotograf eller semiproffs.

För den som sedan lyckas i branschen så är möjligheterna enorma. Givetvis är det bra att specialisera sig på ett område. Brinner man för sport och idrott så gäller det att bli så bra som möjligt på att fota sport och sedan kanske OS och olika VM-turneringar inom allt från friidrott, handboll och fotboll väntar i många år framöver. Är det landskap och natur som lockar så finns det gott om platser i världen att besöka. Idag med sociala medier är varje persons Instagram som ett eget skyltfönster att visa upp för omvärlden. Oavsett om det är resorna eller fotandet som lockar mest så är det en relativt lätt, dock inte helt gratis, hobby att ta upp. Och kanske skippar du resandet och gör dig en hacka på att fota dina vänners bröllop och dop istället?