När både kroppen och hjärnan går på högvarv är det viktigt att skapa stunder återhämtning. Det är lätt att tro att en stund på soffan för att kolla dina sociala medier ger mental vila. Den stunden gör bara att din hjärna fortsätter på högvarv, men kanske med annan inriktning. För att få tid för verklig återhämtning behöver du göra något som bryter dagens aktiviteter på ett tydligt sätt.

Bada bastu

Genom att bada bastu hjälper du kroppen att varva ner. Det blir ett miljöombyte och värmen gör att kroppen rensas på slaggprodukter. Värmen gör också att du blir loj och tankarna flyter runt i bekväma banor där stressmönstret bryts. Du kan förstärka stunden av återhämtning i en bastu genom att blanda eteriska oljor i en hink med vatten och pytsa vattnet över aggregatet. Oljan kan till exempel ge en uppiggande eller avslappnande effekt. Du får prova dig fram och se vad som ger största möjliga återhämtning. Efter badet är det viktigt att ta en stund av relax. Sitt gärna i direkt anslutning till din bastu så att du håller kvar känslan av miljöombyte och avkoppling.

Sjung i kör

Att sjunga i kör har blivit en stor folkrörelse i Sverige. Kören ger möjlighet att koncentrera dig på ord och ton samtidigt som det gäller att ha koll på andning och hållning. Glädjen i att skapa musik tillsammans med andra ger kroppen en rejäl möjlighet till återhämtning. Det finns körer av många olika karaktärer. Är du inte så van att sjunga finns det körer som bygger helt på syftet att må bra tillsammans utan krav på prestation och resultat. Har du erfarenhet av att sjunga kan en mer avancerad kör ge dig just den avkoppling och tid för återhämtning som du behöver. Att sjunga i kör skapar gemenskap och stärker även ditt immunförsvar

Baka bröd

Sätt en deg på jäsning och njut av den sköna känslan av att knåda degen riktigt smidig. Den fysiska aktiviteten och känslan av att skapa ger en effektiv avkoppling. Den första stunden av knådning kan gärna vara lite aggressiv om du behöver få ur dig dagens stress och irritation, men snart kommer du in i ett mer rogivande rörelsemönster och kan se fram emot doften av nygräddat bröd.

Hur hittar du lugnet? I bastu, i kör eller genom att baka bröd? Eller kanske allt på samma gång?