Teknikrekrytering – en guide för studenter

Efter studierna väntar vanligtvis jobb. Det är en normal del av livet och en förutsättning för att du ska kunna ha en självständig vardag. Det finns många sätt att gå från skolbänken till det första jobbet. Ett av de bästa sätten är att försöka vara proaktiv. Alla jobb kommer att kräva att du har någon form av arbetslivserfarenhet, helst inom ett relevant område. När det kommer till teknikrekrytering är det sällan relevant om du har jobbat i en butik. Det är däremot relevant om din praktik var hos ett teknikföretag, samt att du kan visa prov på färdigheter eller kunskaper som behövs inom den specifika verksamheten.

Ta alla jobb seriöst

Att jobba i en butik kanske inte leder till drömjobbet men faktum är allt du gör bidrar på ett eller annat sätt. Alla jobb under livet ger olika typer av erfarenheter, och kan därför vara viktiga för att nå nästa steg i livet. Vid teknikrekrytering kommer potentiella arbetsgivare naturligtvis att höra av sig till dina referenser. Om du säkerställer att du alltid sköter dig och visar din bästa sida på jobbet kommer referenserna att hjälpa dig nå ditt drömjobb. Vet du däremot att det kanske inte gick alltför bra på just det jobbet kan det vara bra att skippa denna post på ditt CV.

Använd utbildningens kontaktnätverk

Många utbildningar inom teknik arbetar på ett eller annat sätt med olika företag. Det är väl värt att använda denna kontakt för att få in en fot i arbetsmarknaden. Det allra enklaste sättet att få in en fot är genom en praktik. Att ha erfarenheter från praktiker visar inom alla branscher att du är ivrig at lära dig och accepterar att du har mycket att lära dig. Därefter är det upp till dig att göra ett gott intryck, analysera vilka behov de har och försöka hitta ett sätt att skapa värde för företaget. I slutändan är det detta allt handlar om. Dina studier och din personlighet kan vara mer eller mindre värdefulla för olika företag. Vid teknikrekrytering handlar det till stor del om att matcha rätt bland de olika parterna.