När det kommer till design och klassiskt skandinavisk inredning är svartvita tavlor någonting som blivit ett signum. Dessa tavlor går att hitta plats för oavsett vad för färgskalor man jobbar med i övrigt. Det finns åtskilliga motiv att välja ibland och det är vanligt med såväl stadsbilder som makroperspektiv och litografier. Allt som allt har tavlor enbart i svartvitt blivit en genre i sig med allt fler intressenter. Den som vill bryta av en färgstark inredning eller tillföra någonting drömskt i en annars strikt interiör, kan med fördel hitta svartvitt som en väg framåt. Valet av motiv kan ofta vara något friare i och med den karaktär som ofta finns i monokroma verk.

Djur och träd

När det gäller svartvita tavlor finns det vissa motiv som står sig över tid och som alltid har rönt framgång i butiker. Det handlar om djur och trädbilder. Det är inte alltid motivet visas i sin helhet utan kan ofta framträda som en zoomning eller halvt transparent. Lejon, papegojor och andra exotiska djur kan ofta synas i svartvita samlingar. En smalare gren går ut på att avbilda lokalt förankrade arter som talgoxar, älgar eller fasaner. Detta i linje med flera av de 1800-tals bilder som florerar även om dessa har en modernare stil.

Bruksföremål

En genre inom konsten, framförallt den modernare, var att teckna vardagsföremål. För många kan det förklaras som ett enklare stilleben där man jobbar med konturer, gråskalor och skuggor. Även inom fotokonsten är detta en utbredd genre som lämpar sig väl för svartvita affischer och tavlor. Om man vill hitta en tavla i denna stil finns ett rikt utbud på nätet och i tavelbutiker runt om i landet. Generellt köper man dessa hoprullade i kartrör. För den som vill ge tavlan en plats på väggen är det dock bra med en ram som förstärker eller tonar ner bilden utifrån önskemål. Det går att skaffa bra ramar för affischer via de flesta tavelbutiker, fotoaffärer och fackbutiker för konst.