När man vill gå ”all in” för att renovera sin bostad finns genvägar som med en gång gör skillnad. Även om man har för avsikt att byta ut såväl stolar som hyllor i ett rum, kan sten och naturmaterial förändra helheten radikalt. Nu kanske man inte skall rekommendera att helt ändra planer vad gäller hemmets inredningsstil, men att välja kraftigare material bidrar ofta till en totalupplevelse som inte är av denna värld. Här finns några tips på områden där sten kan användas istället för rostfritt stål eller träskivor.

Finns intresse för att köpa en bänk i sten är detta en bra affär att höra av sig till. De tar fram måttanpassade fönsterbänkar och bänkskivor i en rad olika stenkvaliteter.

Köksbänk

Att byta ut köksbänk och skivor för arbetsytor är ofta prioriterat när man renoverar. Det är stor skillnad på att jobba med ett stålunderlag och att placera maten på polerad granit, skiffer, sandsten eller marmor. Det finns många sorters sten som alla fungerar utmärkt som material i en bänk. Även om vissa kan ha en porös sammansättning kan man med viss försiktighet använda även dessa. Väljer man hårdare sten kan man utan problem placera och spilla vad som helst utan att materialet färgas.

Fönster

Vill man framhäva fönstren är marmor ett klassiskt material som många uppskattar. Det finns både äkte och kopior. Har man tillfälle att införskaffa riktig marmor kan man många gånger vinna på detta över tid. Dels blir det en stabilitet som man inte får på annat vis, samtidigt som man inte kan nå samma utseende med plastdekor. Här finns nu också en chans för den som önskar att testa andra material. Granit är en rödaktig sten som gör sig mycket bra. Den tillför naturlig färg och innebär för många att havet dyker fram i tankarna.

Oavsett vad för sten man väljer att använda, är måtten viktiga. Det är svårt att på egen hand modifiera måtten när man väl fått sin stenskiva. Därför är det viktigt att göra rätt från början. När stenbänkarna kommer till bostaden skall de helt enkelt kunna placeras på rätt plats för att sedan bidra till hemmets vy.