Genom att cykla till jobbet istället för att spara bil kan du minska dina koldioxidutsläpp. Forskning visar också att det är bra för hälsan att cykla. Om du vill börja pendla till jobbet på din cykel är det dock viktigt att du har rätt utrustning för ändamålet. Här går vi igenom vad du behöver.

Cykel

Det är viktigt att du skaffar en cykel som du faktiskt vill cykla på. För att cykla omkring i staden behöver du ingen särskild cykel, men en cykel som är specifikt byggd för pendling gör redan betydligt trevligare och mer bekväm.

Cykelhjälm

När du tittar på cykelhjälmar bör du välja en hjälm som du faktiskt kommer bära. För att undvika allvarliga skall- och hjärnskada om olyckan skulle vara framme kan det vara en god idé att köpa en MIPS-utrustad hjälm. Denna typ av cykelhjälm är framtagen för att skydda huvudet mot den rotationskraft som ofta uppstår vid olyckor.

Cykelbelysning

En bra cykelbelysning är ett måste om du cyklar till och/eller från jobbet i mörker. Genom att använda dina cykellampor även i dagsljus kan du dessutom minska risken att bli påkörd i trafiken med upp till 19 procent. Precis som bilar ska din cykel ha belysning som ger ett vitt sken fram på cykeln och ett rött sken bak på densamma. Tack vare LED-tekniken finns det idag cykelbelysning på marknaden som är synlig på en dryg kilometers avstånd! 

Cykelskor

Det finns cykelskor som är gjorda för pendlare. De liknar vanliga skor i högre utsträckning än många andra cykelskor, samtidigt som de ger samma fördelar för dig som cyklar till jobbet. Skorna är ofta utrustade med reflexer som ökar din synlighet i trafiken.

Förvaring

Om du behöver ta med dig lunchlåda, viktiga dokument, ombyteskläder eller andra saker på cykeln kan en ryggsäck ofta räcka. Du som behöver bära med dig ytterligare föremål bör dock investera i ett par sadelväskor. Med hjälp av dessa kan du på ett enkelt sätt få med dig alla nödvändigheter, och det är dessutom inga problem att få plats med matvaror om du skulle behöva svänga förbi den lokala livsmedelsbutiken på vägen hem.