Det finns en hel del som ändras från år till år när det gäller mopeder och andra motorfordon. Ny teknik hittar vägen till alla fordon som tillverkas. Detta har medfört en rad förbättringar som man tidigare inte kunnat föreställa sig! För den som brinner för äldre mopeder är dock skillnaderna inte så stora från ett år till ett annat. Att hitta mopeddelar till de klassiska varumärken som finns tillgängliga är inte svårt. Det finns en tillräckligt stor skara garagefixare för att denna marknad skall kunna bära upp de olika detaljhandlare som driver verksamhet i Sverige. Har man intresse av att restaurera en klassisk moped finns det vissa varumärken man kan titta extra på.

Kända varumärken

Att säga vilket märke som är bäst, har visat sig vara totalt omöjligt. Alla har sina favoriter och om man inte redan känner extra för ett visst märke, kan man räkna med att det kommer tids nog. Detta är några av de klassiska mopedmärken som många i branschen har en relation till. Både som yrkespersoner och som amatörentusiaster.

 • Honda
  Välkänt företag som tillverkat allt möjligt genom åren. De grundades 1948 och har blivit kända bland annat för sina bilar och mopeder. Det finns gott om fordon från Honda på vägarna och man kan enkelt finna de reservdelar som behövs.
 • Puch
  Året när den första Puch Dakota rullade ut på vägarna var1965. Den byggdes i Österrike och redan året därpå fanns den tillgänglig i Sverige. Utomlands heter den VZ 50 men i Sverige fick den heta Dakota. En klassiker som de flesta känner till och har provat åka.
 • Zündapp
  Det har inte tillverkats någon Zündapp i Sverige på över 20 år men intresset finns kvar. Bland entusiaster finns även en hel del mopeder och reservdelar. Motorerna blev snabbt kända och används på flera olika mopeder som gått bra här. Bland annat använda Mustang mamba och cobra dessa motorer i sin tillverkning av mopeder i Sverige.
 • Husqvarna
  Den första egentliga mopeden från detta företag kom i mitten av 1950 talet. Som ett av världens äldsta företag inom motorcyklar har de en internationell publik. Överallt där entusiaster finns, kan man finna minst en Husqvarna.

Det finns betydligt fler varumärken som bör nämnas i dessa sammanhang. Dock får listan begränsas något. För mer information om mopedmärken, samt för att skaffa reservdelar och trim, rekommenderas denna sida med reservdelar till alla tänkbara mopedvarumärken.