Du kanske kommer ihåg hur det var att lära sig cykla? Innan man verkligen blir bekväm på cykeln känns allt svårt och det är många saker man måste tänka på. När du väl har lärt dig cykla kan det vara svårt att sätta sig in i hur svårt det faktiskt kan vara att lära sig göra detta.

En sak som ofta är svår för ett barn som håller på att lära sig cykla är att cykla i en rak linje. Det gör att han eller hon lätt korsar fram på trottoaren och riskerar att cykla in i lyktstolpar och andra hinder längs vägen. Ibland kan barnet även råka cykla rakt in i en vägg, bokstavligt talat.

Det är viktigt att du som förälder har förståelse för att det inte är särskilt enkelt att lära sig cykla, även om du själv kan tycka att det inte borde vara så svårt. Inlärningskurvan för ett barn som vill lära sig cykla idag är faktiskt brantare än någonsin. Det kan lätt leda till en frustrerande, förvirrande, fascinerande och ibland rentav våldsam upplevelse för det barn som lär sig cykla. Det kan vara givande att se det hända och att vara en del av hela processen, men det är viktigt att du ger ditt barn de bästa möjliga förutsättningarna för att lära sig cykla.

Börja med en balanscykel

Det bästa tipset vi kan ge dig som försöker lära ditt barn cykla är att skippa stödhjulen och istället satsa på en balanscykel. En balanscykel är en barncykel som saknar pedaler, vilket gör att barnet tvingas skjuta ifrån med benen för att ta sig fram. Vad är nyttan med en sådan cykel, frågar du dig säkert. För ett barn som försöker lära sig cykla innebär pedalerna bara ytterligare ett moment att hålla reda på. Genom att eliminera det momentet kan barnet snabbare lära sig att kontrollera en cykel och bibehålla balansen.

När barnet sedan har lärt sig balansera på cykeln, utan stödhjul naturligtvis, är det dags att skaffa en vanlig barncykel med pedaler. Eftersom barnet redan kan hålla balansen på cykeln har han eller hon enklare att ta till sig ett nytt moment, vilket borgar för en lyckad inlärning.

Du hittar mer information om barncyklar här.