Lackskor kallas den typ av lädersko som försetts med en mycket tunn transparent plastyta. Ytbehandlingen ger lädret en glänsande yta. Lackskor känns fortfarande moderna och har en självklar plats i skohandeln. Vad man inte kanske vet är att modellen är nära 200 år gammal.

Uppfinnaren Seth Boyden

Seth Boyden föddes den 17 november 1788 i Massachusetts i New England, USA. Som urmakare flyttade han till New Jersey. Seth Boydens uppfinningsrikedom var stor, i sitt yrke som urmakare utvecklade han processerna kring formbar metall, patenterat läder och uppfann en maskin som tillverkade spikar. Seth Boyden till och med skapade en egen ångbåt.

För skobranschen var en av hans mest framgångsrika uppfinningar det lackerade lädret. Seth Boyden ville skapa ett läder som var mer stiligt och elegant än traditionella läderkängor och andra läderprodukter. Men det skulle vara ett material som fortfarande behöll lädrets alla positiva egenskaper. Resultatet blev en hinna, baserad på olika oljor bland annat linolja, ovanpå lädret, som gav en skinande blank yta. Redan 1819 började lackskor att nå popularitet i de kommersiella butiker som fick tillgång till dess försäljning.

Lackskor idag

Idag finns gott om lackskor på marknaden för både damer och herrar.  För män ser man ofta lackskor till exempelvis frack eller smoking. För kvinnor finns vanligtvis ett större utbud av lackskor, exempelvis klackskor, platåskor, sandaletter, sandaler eller ballerinaskor. Även för små barn kan man finna lackskor i söta och festliga modeller. Idag är det inte heller alltid fråga om äkta läder när man ser ett par skinande lackskor. Även konstläder finns med denna glänsande yta. Lackskor återfinns också i många färger. Det är vanligt att hitta modeller i svart eller i olika nyanser av rött.

Herrskor och festkläder

När man skall till finare middagar eller sammankomster är lackskor en självklar del av kläderna. Till frack är det direkt stilbrott att bära mockaskor eller andra mer avslappnade varianter. Fina och festdugliga herrskor kan man hitta bland annat via Footway som har ett rikt utbud fina herrskor.