Kameraövervakning för hem och annat

Fler och fler personer vill övervaka sina bostäder och andra platser och utbudet av övervakningskameror blir bara större och större. Nutidens kameraövervakning blir allt mer nätverksbaserad med digitala kameror som kan kopplas till molntjänster, smarta heminstallationer eller andra övervakningssystem.

Vad är syftet med kameraövervakning?

En kameraövervakning kan ha många olika syften. Ofta vill man kunna överblicka ett specifikt område, det kan till exempel röra sig om en parkering eller ett inhägnat område där obehöriga personer ej får vistas. Man kan använda en relativt enkel och billig kamera eftersom syftet inte är att identifiera personer eller bilar. Idag finns det dessutom speciella mjukvarusystem som analyserar och sorterar bildmaterialet så att man bara blir varslad om något ovanligt inträffar, till exempel ett inbrott.

Det kan också röra sig om att skydda sig från inbrott och då behövs en kamera av bättre kvalité så att man kan identifiera inbrottstjuven och binda en person till ett brott.

Porttelefoner kan också ha en kamera så att man kan se vem det är innan man släpper in någon i sin bostad.

Kameraövervakning har också en preventiv funktion, på platser där det finns dekaler och skyltar om att området är kameraövervakat så minskas risken för brottsliga handlingar.

Olika typer av kameror

Marknaden bokstavligen svämmar över av olika kameramodeller och det kan vara en utmaning för en vanlig konsument att veta vilken kamera man ska välja, särskilt som priset mellan olika kameror kan variera mycket. En övervakningskamera som kostar lite mer erbjuder ofta högupplösta bilder medan en billigare kamera inte har lika hög kvalitet på sina bilder.

Kameraövervakning i mörker

För att din kameraövervakning ska vara effektiv så krävs det att kameran även fungerar när det är mörkt. Videokameror fungerar så klart bäst när det är ljust, ofta blir bilderna ganska korniga när det är mörkt. För att en kamera ska kunna se när det är mörkt så använder man infrarött ljus. När det är mörkt ute så tas IR-filtret bort och kameran kan filma i mörker också, dock blir bilderna alltid svartvita. Man behöver inte har något extra ljus på för att kunna filma på natten och då är det också enklare att gömma kameran.

Vad säger lagen?

Kameraövervakning kan vara känsligt utifrån den personliga integriteten. Om du har ett larm med kamera inne i din egen bostad behöver du inte ha något speciellt tillstånd, däremot behöver du ansöka om tillstånd om kameran ska sättas upp på ett företag, ett hotell eller annan plats där människor vistas.