Vill du läsa kurser eller investera i en bostad? Att skrapa ihop 100 000 kronor är inte det enklaste utan något som oftast tar några år. Som tur är kan du enkelt låna 100 000 kronor från banken. Den här sortens lån kallas för privatlån, eller lån utan säkerhet. Till skillnad från bil- eller bolån där du måste köpa en bil eller en bostad, kan du göra vad du vill med privatlån. Du kan investera i aktier, börja plugga igen, åka på en jordenruntresa eller renovera hemma. Kom ihåg att privatlån har högre räntor och ofta kortare återbetalningsperiod än exempelvis ett bolån. Med andra ord får du räkna med att betala tillbaka flera tusen kronor varje månad. Det är viktigt att du kollar igenom din ekonomi även framåt i tiden så att du verkligen är säker på att du kan betala tillbaka.

Tänk på det här vid större lånekontrakt

Att låna 100000 kr är enkelt, men du får inte glömma att du endast lånat pengarna. De ska betalas tillbaka – och det ganska så snabbt. Det viktigaste du måste göra innan du ansöker om lånet är att kontrollera att du har råd med lånet. Vad ligger månadskostnaden på samt hur stor är totalsumman av hela lånet? Kommer du ha råd att betala samma summa varje månad tills lånet är avbetalat? Faktorer som påverkar priset är räntan, den är tyvärr ganska hög när det kommer till privatlån. Kom ihåg att även få med avgifter när du räknar ut totalkostnaden.

Tips vid nya banklån

När du vill låna 100 000 kronor kan du göra det genom en rad olika banker. Med det sagt vill du givetvis få det bästa avtalet. Men hur ska du kunna jämföra ett 50-tal banker? Det finns gott om jämförelsesidor på nätet där man kollat upp många av de stora bankerna, deras villkor, ålderskrav, räntor och storlek på lån. Genom lättöverskådliga listor kan du direkt se vilken banks som kan ge dig det bästa och mest förmånliga lånet. När du hittat ett lån som ser bra ut kan det också vara bra att kolla upp banken samt prata med en bankman.