Eftersom Sverige är ett stort land med relativt liten och utspridd befolkning har det varit en utmaning för fiberbolagen att täcka in hela landet. Faktum är att det fortfarande är olika prestanda hos olika leverantörer, och att alla leverantörer inte ens finns i hela landet. För att hitta bäst fiberleverantörer i Sverige gäller det alltså för konsumenten att göra lite research, vilket som tur är går ganska enkelt när man vet vad man ska leta efter.

Hitta bästa fiberleverantören i närområdet

Många gånger är det en fördel att bo i en stad eller tätort när det kommer till internetuppkoppling, eftersom de olika fiberleverantörerna har ett starkare incitament att leverera fiber här — det finns ju fler potentiella kunder. Men det betyder verkligen inte att det är kört att få bra internet även i landsbygd och glesbygd, det har gjorts stora satsningar på att få med sig hela landet i fiberrevolutionen. Däremot kan det vara ett mer begränsat utbud att välja mellan på landsbygden. Bästa sättet att få veta om en viss leverantör kan leverera fiber till ens hem är alltså att knappa in sin adress och kolla vad svaret blir.

Tre saker att känna till om fiber

  • Det finns olika slags fibernätverk, som i korthet kan kategoriseras som öppet fibernät och stängt fibernät. Precis som det låter innebär ett öppet fibernät att man kan välja mellan olika leverantörer, medan ett stängt fibernät tillhör en viss leverantör, som alltså är den som man är hänvisad till. Detta är inte nödvändigtvis negativt, men innebär att valfriheten efter fiberinstallationen är minimal.
  • Fibernätverket är det snabbaste som finns idag, och det är tack vare att signalerna skickas med ljusets hastighet. På så sätt är hastigheten mycket högre än hos t.ex. ADSL och liknande äldre lösningar. Hastigheten för upp- och nedladdning densamma i fibernät vilket är en stor fördel, och det finns en enorm potential för utveckling eftersom dagens användning bara tar upp några fåtal procent av systemets kapacitet.
  • Fibernät är dessutom trygga och bra på så sätt att de är mycket driftssäkra. Detta eftersom fiberkablarna är nergrävda i marken och inte påverkas av t.ex. kraftigt snöfall eller stormar. Enda nackdelen med det är att grävningar och sättningar i marken skulle kunna orsaka driftsstopp.