Att hoppa fallskärm är en upplevelse man troligtvis aldrig glömmer. Att kasta sig ut från ett plan flera tusen meter upp i luften går emot alla mänskliga instinkter – men när det väl är gjort är det sällan någon som ångrar sig. Om man går i tankarna på att hoppa för första gången, kommer här en liten checklista över saker att tänka på. (Det antas här att hoppet är ett tandemhopp).

Ha något att göra medan du väntar

Ibland, exempelvis på grund av dåligt väder eller andra faktorer, kan det ofta innebära ganska långa väntetider att hoppa fallskärm. Att flyga ska alltid göras med största säkerhet, något som kan innebära att saker och ting ibland försenas. Därför är det bra att ta med något att fördriva tiden med ifall detta inträffar. En spännande bok, skön musik eller bara förbereda telefonen med roliga appar är några bra tips.

När du kommer till platsen

När du kommer till klubben kommer du att få en kortare utbildning, antingen i grupp eller att en privat instruktör lär dig grunderna. Träningen är ofta ganska lätt. Det viktigaste man lär sig är att veta vad man ska göra med armar och ben när man hoppar ur planet, när man är luften och när man ska landa.

Träningen för landningen är den som är allra viktigast, det är nämligen där det är störst risk för skador. Om du får panik i luften och glömmer allting du lärt dig, se bara till att vara uppmärksam på vad instruktören säger till dig när du ska landa.

Videon

Att få sitt första fallskärmshopp filmat är ett riktigt roligt minne att se tillbaka på. Nästan alla klubbar erbjuder detta, och det finns nog inte många debutanter som ångrar att dom köpte videon.

Andra extremsporter som lockar

Att hoppa fallskärm är inte bara något som allt fler lockas av, adrenalinkicken är något som söks av allt fler och då bland annat genom bergsklättring, kajakpaddling och skidåkning off-pist. För den som provat på något vet att frihetskänslan är stor och även om de flesta av oss nöjer sig med att vandra på säkra slingor så finns det nog en liten lockelse i oss alla att gå lite längre. Man ska dock vara medveten om riskerna och se till att gå rätt kurser, köpa rätt utrustning för ändamålet och förberedda sig väl. Klättring är något man kan göra på flera platser nära våra största städer och vill man börja rekommenderar vi att du söker en grupp och inskaffar dig grundutrustning för klättring hos outdoorexperten.se, lycka till och ta det försiktigt.