Det blir allt populärare bland svenska villa- och sommarstugeägare att anlägga en egen pool i trädgården för att kunna njuta av den under sommarmånaderna. Det finns dock en hel del att tänka på innan drömmen om pool kan förverkligas. Här får du en enkel guide över vad du ska ha i bakhuvudet när du ska bygga en egen pool. Det första du måste göra är att bestämma hur mycket pengar du kan lägga på din pool, med andra ord så måste du göra upp en budget.

Vad kostar en pool?

Det går inte att ge något generellt svar på vad en pool kostar, det beror naturligtvis på hur stor pool du vill ha och hur stort förarbete som måste göra på tomten. Har du en trädgård som sluttar så måste ni plana ut en del av tomten innan ni kan anlägga en pool och det kan vara ganska kostsamt. Räkna med att minst få betala hundratusen kronor för en pool men det kan också bli så dyrt som femhundra tusen kronor. Vill du inte investera i en hel pool kan du istället köpa ett spabad för utebruk, det brukar kosta runt femtiotusen kronor eller mer. Ofta blir det alltså ganska dyrt att bygga en pool men en pool ökar också värdet på din bostad.

Vilken pool är bäst?

Det finns många olika typer av pooler så det är ett och annat att sätta sig in i innan man sätter igång med själva bygget. Det finns ovanjordspooler, markpooler och spatunnor. Vill du ha en nedgrävd pool, alltså en markpool, så måste du bestämma vilken form du vill ha på poolen och hur stor den ska vara. Har du en tajt budget kan en ovanjordspool vara ett alternativ. En sådan pool är gjord av plåt med plastduk som man ställer på ett plant underlag. Man kan köpa dem hos olika bygghandlare eller på nätet.

Var ska en pool placeras?

Fundera noga på var poolen ska placeras. Försök identifiera var i trädgården som ni har mest sol och var det är mest vindstilla. Man kan också bygga en terrass kring poolen eller bara ha ett staket runt omkring. Undvik helst att ha för mycket träd runt poolen för då kommer du hela tiden ha fullt med löv och blad som faller ner i vattnet. En trädgårdsarkitekt kan hjälpa er med placering av poolen och hur man utnyttjar trädgården på bästa vis.