Inom parfym finns det ett fåtal märken som hållit sig i toppskiktet över tid. Ett av dessa är Creed som funnits ända sedan 1760. Företaget drivs nu av sjunde generationen och ägs av familjen som en gång startade detta klassiska företag. Verksamheten som kanske av många förknippas med Paris, startade till en början i London. Här trollband James Creed aristokratin med sina välbalanserade doftkombinationer och blev snabbt kunglig hovleverantör. Då till Drottning Victoria. Intresset för denna parfymmakare växte lavinartat och kejsare, drottningar, musiker samt delegater föredrog dessa parfymer. Antalet celebriteter som burit, och bär, parfym från Creed är flera i antal och varje år tillkommer nya användare. Nu för tiden är hemligheten om Creed allmänt tillgänglig och hos rätt återförsäljare kan vem som helst införskaffa dessa klassiska dofter.

Till Paris

Under mitten av 1800 talet flyttade verksamheten till Paris från ursprungsstaden London. Bakom detta beslut fanns initiativ från Kejsarinnan Eugénie av Frankrike. Parfymhuset har sedan starten hållit fast vid sin ambition att erbjuda förstklassig parfym enligt konstens alla regler. En av de mest välkända varianterna är Creed Aventus som på sätt och vis kan förknippas med Frankrike. Även om doften är betydligt yngre än Napoleon, är den tänkt att återspegla den framgång och vision som är en del av hans historia.

Här finns Creed Aventus att beställa.

Utbudet parfymer från Creed spänner över en bred palett och har någonting för alla. Vissa dofter är subtila och närmast feminina i sin framtoning, medan andra bär toner av mysk och trä. En egenskap som på sätt och vis kan anses karakteristiskt för vissa av parfymerna från Creed, är att de förändrar karaktär efter att ha kommit till ro. Doften vid applicering kan i vissa fall tyckas anonym för att sedan växa till en komplex och intressant helhet som man lägger märke till. Via länken här i artikeln finns ett stort antal av dofterna samt beskrivningar som förtäljer något om vad man kan vänta sig. Detta är parfym när den kommer till sin rätt och komponeras av konnässörer. Få andra varumärken har tagit sig till dess position och det är inte utan orsak allt fler hittar Creeds dofter.