Personlig assistans kan verka komplicerad för den som inte är påläst inom området och faktum är att det inte är helt lätt att förstå sig på. Idag finns drygt 14 000 assistansberättigade personer i Sverige – en siffra som blivit lägre med åren eftersom kraven har skärpts. Här kan du läsa mer om vad som faktiskt krävs för att få personlig assistans.

Grundläggande behov för personlig assistans

Det första man kollar på när någon ansöker om personlig assistans är dom så kallade grundläggande behoven. Dessa måste överskrida 20 timmar per vecka och ser ut enligt följande:

  • Personlig hygien – Ett utav dom grundläggande behoven är personlig hygien – det vill säga dusch och bad, toalettbesök och annat som har med just hygien att göra. Om man inte klarar av att sköta den på egen hand, kanske på grund av att man är rullstolsburen, så finns en chans att man uppfyller detta krav.
  • Kommunikation – Även kommunikation kvalar in under grundläggande behov och med det menas att personen inte kan kommunicera, vaken i tal eller med teckenspråk. Personen kan dock möjligen kommunicera med andra tecken, med hjälp av bilder eller liknande
  • Måltider – Måltider är ett grundläggande behov och för att få personlig assistans finns i många fall krav på att personen inte klarar av att få i sig föda på egen hand. Det kan vara till följd av både fysisk och psykisk nedsättning – att man helt enkelt inte kan laga och äta mat utan hjälp, eller att man inte förstår att man behöver äta. Även sondmatning inkluderas i dom flesta fall.
  • Av-, och påklädning – Personer som inte klarar att klä av och på sig själva uppfyller ännu ett krav inom dom grundläggande behoven. Innekläder så som underkläder, byxa och tröja räknas men också proteser, ortoser och så vidare. Ytterkläder räknas dock inte.
  • Tillsyn – Personer med behov av tillsyn har ett femte och sista grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans. Det uppfylls till exempel genom att det finns fara för liv-, och eller hälsa om personen lämnas ensam men det kan även finnas andra orsaker.

För att bli beviljad personlig assistans kollar man på alla delar. Eftersom alla personers behov ser olika ut är bedömningen alltid individuell och förutom att kolla närmare på dom grundläggande behoven så ser man även till helhetsbilden.