Om du känner till vad en aktiefond är och vet hur den fungerar, är nästa fråga du förmodligen ställer dig följande: “Bör jag ha aktiefonder i min portfölj?”. Varför skulle någon överväga att investera sina surt förvärvade slantar i någon av de många aktiefonder som finns att tillgå? Det korta svaret på denna fråga är att aktiefonder används som ett sätt att köpa in sig i en portfölj med aktier. Genom att köpa andelar i en aktiefond blir du genast delägare i en färdig portfölj fylld med värdepapper. Aktiefonder låter dig göra det du gör bäst, det vill säga någonting annat än att investera i enskilda bolag och aktier.

Ett annat sätt att investera i aktiefonder och andra värdepapper är att låta en fondförvaltare som Advisor ta hand om förvaltningen av ditt fondkonto. Advisor har ägnat sig åt kapitalförvaltning sedan 1997, det vill säga i 20 år, och har under denna tid samlat på sig värdefull erfarenhet och kunskap. Här läser du om Advisor Fondförvaltning och om deras olika fonder.

Dessa är några fördelar med aktiefonder:

Bra riskspridning

Aktiefonder ger dig en bra riskspridning trots en mindre investering. De flesta aktiefonder har inte mer än 1 till 5 procent av sitt innehav i en enskild aktie. Den genomsnittlige spararen behöver spendera hundratusentals kronor för att uppnå samma diversifiering av sin portfölj. Därför är aktiefonder ett utmärkt alternativ för de flesta småsparare.

Professionell kapitalförvaltning

Aktiefonder ger dig professionell förvaltning av ditt kapital mot en låg fast avgift. Förvaltaren tar en fondavgift som kan variera från en bråkdel av en procent till 2 procent eller mer. I utbyte mot att du investerar ditt kapital i fonden ägnar sig fondförvaltaren åt att köpa och sälja värdepapper. För den genomsnittlige spararen som inte är vidare intresserad av att läsa kvartalsrapporter och liknande kan det därför vara en bra affär att placera i en aktiefond.

Många inriktningar

Med hjälp av aktiefonder kan du investera i specifika branscher eller till och med länder. Oavsett om du är intresserad av att investera i ny teknik eller i kinesiska bolag, finns det aktiefonder med alla tänkbara inriktningar som kan hjälpa dig att skapa den portfölj du önskar ha.