Bor du i Västsverige och söker efter handikappanpassade besöksmål inom området? Eller kanske är du här på semester? Några besöksmål som kan väljas är:
- Arena Skövde
Ett badhus för alla åldrar med relax, upplevelsebad, bubbelpool och bastu. Eller njut av det fina sommarvädret på de grönområden som finns i närheten med bland annat flera grillplatser.
- Ekhagens forntidsby
Ekhagens forntidsby ligger i Falköping och bjuder på en historisk och annorlunda upplevelse. En mix av friluftsmuseum, besöksmål och historisk utbildning för gammal som ung. Ta en paus och ät på restaurangen och häng sedan med på en guidad tur.
- Global War Museum
Det finns ett par krigsmuseum i Västsverige och Global War Museum är ett. Det unika är att det är en privat samling av krigsmaterial med början på 1100-talet och framåt. En mäktig känsla (men inte handikappanpassad) är att åka med i stridsvagnen och uppleva den klaustrofobiska känslan.
- Gunnebo Slott och Trädgårdar
En mäktig parkanläggning som är KRAV-certifierad. Här drivs odling med tydligt ekologiskt fokus. Gunnebo Slott är en av bäst bevarande slottsområden som finns kvar från 1700-talet vilket även gör det till en av de mest besökta turistattraktionerna i Västsverige.
- Mölndal Stadsmuseum
Ett museum med kulturhistoriska inslag som både har basutställningar och tillfälliga utställningar. Ligger precis vid Kvarnbyn.
- Nordens Ark
Nordens Ark är en av Sveriges parker med fokus på utrotningshotade djur. Se lappugglan, snöleoparden eller nordsvensk häst – eller andra udda djurarter. Det går även att övernatta här.
OBS – Besöksmålen som nämns ovan är markerade som handikappanpassade på turistmal.se. Besök alltid turistmålets hemsida, eller ring dem, innan för att säkerställa dig om att så är fallet.
Få tips av din assistansanordnare
Det finns ett par webbsidor som presenterar turistattraktioner, restauranger och hotell som är handikappanpassade. Men det inte alltid helt lätt att hitta rätt. Prata med din assistansanordnare och fråga om de har tips på saker att göra i Västsverige. Inte sällan har de listor och kontaktuppgifter till passande aktiviteter. Ibland kan de även hjälpa till att anordna gemensamma resor.
Att tänka på:
- Kontakta din assistansanordnare
Behövs personliga assistenter under utflykten är det mycket viktigt att du tar kontakt med din assistansanordnare i god tid innan. Detta förutsatt att utflykten är utöver den vardagliga hjälp som du får. I vissa fall kan utflykter även samordnas så att flera personliga assistenter och brukare åker tillsammans. Även detta kan samordnas av din assistansanordnare.
- Kontakta besöksmålet
Det bästa är att alltid kontakta besöksmålet innan resan påbörjas. Vid ombyggnationer kan exempelvis tillfälliga ingångar öppnas utan att detta noteras på hemsidan. Om kontakt behöver tas i förväg beror självklart på vad personen behöver hjälp med vid besöket. Det kan den personliga assistenten eller assistansanordnaren avgöra.