Utseende. Installation. Material. Drift. Pris. Det finns en rad olika faktorer att överväga när man tittar på badtunnor. När den vanliga badsäsongen är över, som är ganska kort i Sverige, så behövs varmt vatten om behagligt bad ska ske utomhus. Efter sommaren så börjar många överväga en badtunna.
En faktor i valet som kan man fundera tidigt på är material. Bra att känna till är att badtunnor i trä är populära, men att de faktiskt har lite kortare livslängd än många andra material. Livslängden i sig beror på ett antal faktorer, bland annat hur väl tunnan underhålls och vilket träslag det är.
Ett annat populärt material vid köp av badtunna är rostfritt stål. Det är tåligt och robust, men samtidigt mycket kantigt. Det går inte att anpassa formerna lika mycket som med plast och trä, till exempel. En nackdel med materialet är att det, enligt många, inte ger samma känsla som en klassisk trätunna i till exempel granvirke. En annan nackdel kan vara att det inte är alla typer av stål som klarar saltvatten. Har man det behovet, så kan man dock helt enkelt se till att välja rätt typ av stål.
Ett annat vanligt material att se är plast. De väger mindre än trätunnor, även om vikten i sig visserligen beror på vilken typ av plast som används. Något annat som varierar mellan olika plasttyper är hur väl de kan formas. ABS-plast är till exempel billigt och tåligt, men formges inte för hand, vilket kan få som följd att det är svårt att få de former som man önskar.
En annan plastsort som ibland används för badtunnor är polyeten. Den är inte lika vanlig som ABS, men har vissa egenskaper som gör att det ibland premieras över andra typer av plast. Till exempel är det segt och tål poolkemikalier mycket väl.
Vad gäller underhållet så är det enkelt. Badtunnor i plast behöver inte ha vatten i sig när de inte används, och skalet behöver inte vård på samma sätt som en tunna i trä behöver för att ha en någorlunda lång livslängd. Om de dock är vattenfyllda så löper de mindre risk för att frysskadas.