Så fungerar en uppkopplad rökdetektor

Med ”uppkopplad rökdetektor” menas en rökdetektor som är sammankopplad med andra detektorer inom samma säkerhetssystem. De kan även vara uppkopplade mot en larmcentral. Det finns flera tydliga fördelar med att välja uppkopplade rökdetektorer än de som enbart låter var och en för sig.

Så här fungerar det:

 1. En rökdetektor upptäcker brand

I hemmet sitter det rökdetektorer på flera ställen. Detta för att snabbt kunna upptäcka brand och därmed varna de som bor i bostaden. I detta fall upptäcker rökdetektorn i vardagsrummet rök och aktiveras.

 1. Kommunikation till andra enheter

Det är i detta läge som första fördelen kommer med de uppkopplade enheterna. För det första larmar den så att människor i detta rum direkt får meddelande om brand. Men samtidigt kommunicerar den med övriga rökdetektorer i hemmet så att även dessa larmar. Detta sker då med ett annat larm. På så vis kan man både bli larmad och förstå i vilket rum som rökutveckling skett.

Är man exempelvis i källaren i ett tvåvåningshus är det inte säkert att man hör enheten som låter på övervåningen. Men när rökdetektorerna är uppkopplade mot varandra kommunicerar de och även de i källaren kommer att låta.

 1. Kommunikation till kameror och larmcentral

När en rökdetektor upptäcker rök kommuniceras detta även till de kameror som finns inbyggda i systemet. Dessa aktiveras och visar direkt bilder för den larmcentral som nu kontaktas. Larmoperatörer ser därmed direkt om det ser ut som brand i bostaden eller om det kan finnas annan orsak till att detektorn larmat.

Operatören försöker kontakta larmägaren för att påvisa larmet och om de ser brand sker även ett automatiskt larm till brandkåren. En del larmoperatörer har även regeln att om två separata enheter larmar om rök kan räddningstjänsten ringas direkt.

Utöver detta larmas väktare från larmföretaget så att de kan åka till bostaden. Många gånger är de den person som är först på plats och kan ta ett beslut om vad som ska genomföras. Ser de exempelvis brand i bostaden har de rätten att krossa en ruta och gå in för att försöka släcka elden. Oftast räcker det däremot med att de tittar in genom fönstret för att se att det inte är någon fara.

Formbar cykelvagn

Formbar cykelvagn

När det gäller att ersätta bilkörning med cykling finns det vissa utmaningar som är svåra att ta sig förbi. En av dessa är transport av saker, samt att köra flera barn samtidigt. På vägen till dagis kan man vinna på att cykla istället för att köra bil. Har man inte allt för lång väg att färdas, minimerar man risken för köer och annat. Är det flera barn som skall köras är cykeln dock sällan möjlig. Undantaget är ifall man har en cykelvagn. Dessa kan utan problem användas även till lite större barn. För de minsta kan tillbehör införskaffas så cykelvagn blir ett alternativ även när de är för små för en cykelsits.

Dagens nyheter inom cykelvagnar är utvecklade för att kunna tillgodose en rad olika behov. Även om man bara vill använda cykelvagn när man skall in till stan, kan man ha glädje av dessa. Cykelvagnar av denna nyare sort, kan omformas för att fungera som en traditionell dubbelvagn. På så vis har man en bra vagn att cykla med, samtidigt som man också har med sig en barnvagn när man skall gå i butiker. Detta har visat sig mycket populärt bland de som vill färdas med bränslefria alternativ till bil.

Träning med cykelvagn

När man vill jogga eller på annat vis träna kan det vara svårt att ha med sig barnen. Väljer man att införskaffa en cykelvagn av rätt typ, kan man dock komma ifrån flera av de problem som annars råder. En cykelvagn som kan omvandlas till en motionsvagn har alla möjligheter att fungera både på grusvägar och i snö. De kraftiga hjulen och stötdämpningen bidrar till en bra åktur för de som sitter i vagnen. Detta även om föraren kämpar med hela kroppen för att få ut så mycket som möjligt av sin träning. Det finns en rad barnvagnar som fungerar bra för träning, men färre som också kan användas som cykelvagn.

Här finns bra cykelvagnar för den som vill träna utan att behöva lämna barnen hemma under träning samt vistelse i natur.

Som alltid är det viktigt att se över cykel och vagn regelbundet. Det finns många faktorer som kan påverka helheten men viktigast är att säkerställa kedja, bromsar och hjälm. Behövs någonting för att förstärka eller komplettera utrustningen finns det att införskaffa i samma butik. Att ta hand om cykel, vagn samt övriga frågor är viktigt för att alla skall färdas tryggt och säkert i vagn.

Bare Minerals – sminket som revolutionerade marknaden

När den första underlagskrämen i pulverform presenterades var kanske vissa skeptiska. Men snart hade alla förstått storheten i det nya mineralsminket. Bare Minerals är idag ledande på marknaden och har varit med ändå sedan mineralrevolutionens startade.

Mineralrevolutionen

Du har kanske undrat över det här med mineralmakeup – vad är det egentligen? Det började faktiskt redan på 70-talet när man upptäckte att hyn mår bra av mineraler. Rena mineraler är skonsamma eftersom de är gjorda av krossade naturliga mineralpigment från jorden, det är alltså en helt naturlig produkt.

När Bare Minerals presenterade sin revolutionerande foundation i pulverformat var det många som höjde på ögonbrynen. Men produkten har fortsatt att vinna mark och idag är Bare Minerals ledande på mineralsminkmarknaden. Framförallt är kanske Bare Minerals populära och prisbelönta för sina effektiva mineralfoundations. Idag har Bare Minerals många andra produkter inom smink och hudvård men filosofin är densamma – att erbjuda innovativa produkter som består av rena och närande mineraler som älskar din hud.

Mineraler som är hudvårdande

Skonsamma och vårdande ämnen är det som får din hy att må bra. Du har säkert hört det många gånger förut, men hudvård är egentligen ganska enkelt. Bare Minerals är baserade på naturliga mineraler som vårdar din hy. De rena mineralerna i Bare Minerals produkter motverkar torr hud, irritationer och vårdar samtidigt som den får din hud att se fantastisk ut. Man kan säga att Bare Minerals arbetar tillsammans med huden istället för emot den. Den största delen av Bare Minerals produkter innehåller ingen parfym, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, talk, vax, mineraloljor, artificiella oljor, parabener eller syntetiska färgämnen som täpper igen porerna och skadar din hud. Även du som har känslig hy, problemhy eller är allergisk kan använda Bare Minerals eftersom produkterna är antiinflammatoriska och inte täpper igen varken känslig eller oren hy. Eftersom mineralprodukter låter huden andas så passar Bare Minerals alla hudtyper, hudtoner och åldrar. Det är enkelt att anpassa täckningsgraden eftersom produkten är i pulverform. Inga av Bare Minerals produkter är heller testade på djur.

Hailey Baldwin, modell, tv-personlighet och förlovad med självaste Justin Bieber, är ny skönhetsambassadör för Bare Minerals för 2018. Hon är gott sällskap tillsammans med modellen Rosie Huntington-Whitely och Svarta Pantrarna-skådespelaren Letitia Wright.

Mopedmärken

Det finns en hel del som ändras från år till år när det gäller mopeder och andra motorfordon. Ny teknik hittar vägen till alla fordon som tillverkas. Detta har medfört en rad förbättringar som man tidigare inte kunnat föreställa sig! För den som brinner för äldre mopeder är dock skillnaderna inte så stora från ett år till ett annat. Att hitta mopeddelar till de klassiska varumärken som finns tillgängliga är inte svårt. Det finns en tillräckligt stor skara garagefixare för att denna marknad skall kunna bära upp de olika detaljhandlare som driver verksamhet i Sverige. Har man intresse av att restaurera en klassisk moped finns det vissa varumärken man kan titta extra på.

Kända varumärken

Att säga vilket märke som är bäst, har visat sig vara totalt omöjligt. Alla har sina favoriter och om man inte redan känner extra för ett visst märke, kan man räkna med att det kommer tids nog. Detta är några av de klassiska mopedmärken som många i branschen har en relation till. Både som yrkespersoner och som amatörentusiaster.

 • Honda
  Välkänt företag som tillverkat allt möjligt genom åren. De grundades 1948 och har blivit kända bland annat för sina bilar och mopeder. Det finns gott om fordon från Honda på vägarna och man kan enkelt finna de reservdelar som behövs.
 • Puch
  Året när den första Puch Dakota rullade ut på vägarna var1965. Den byggdes i Österrike och redan året därpå fanns den tillgänglig i Sverige. Utomlands heter den VZ 50 men i Sverige fick den heta Dakota. En klassiker som de flesta känner till och har provat åka.
 • Zündapp
  Det har inte tillverkats någon Zündapp i Sverige på över 20 år men intresset finns kvar. Bland entusiaster finns även en hel del mopeder och reservdelar. Motorerna blev snabbt kända och används på flera olika mopeder som gått bra här. Bland annat använda Mustang mamba och cobra dessa motorer i sin tillverkning av mopeder i Sverige.
 • Husqvarna
  Den första egentliga mopeden från detta företag kom i mitten av 1950 talet. Som ett av världens äldsta företag inom motorcyklar har de en internationell publik. Överallt där entusiaster finns, kan man finna minst en Husqvarna.

Det finns betydligt fler varumärken som bör nämnas i dessa sammanhang. Dock får listan begränsas något. För mer information om mopedmärken, samt för att skaffa reservdelar och trim, rekommenderas denna sida med reservdelar till alla tänkbara mopedvarumärken.

Stenbänkar

När man vill gå ”all in” för att renovera sin bostad finns genvägar som med en gång gör skillnad. Även om man har för avsikt att byta ut såväl stolar som hyllor i ett rum, kan sten och naturmaterial förändra helheten radikalt. Nu kanske man inte skall rekommendera att helt ändra planer vad gäller hemmets inredningsstil, men att välja kraftigare material bidrar ofta till en totalupplevelse som inte är av denna värld. Här finns några tips på områden där sten kan användas istället för rostfritt stål eller träskivor.

Finns intresse för att köpa en bänk i sten är detta en bra affär att höra av sig till. De tar fram måttanpassade fönsterbänkar och bänkskivor i en rad olika stenkvaliteter.

Köksbänk

Att byta ut köksbänk och skivor för arbetsytor är ofta prioriterat när man renoverar. Det är stor skillnad på att jobba med ett stålunderlag och att placera maten på polerad granit, skiffer, sandsten eller marmor. Det finns många sorters sten som alla fungerar utmärkt som material i en bänk. Även om vissa kan ha en porös sammansättning kan man med viss försiktighet använda även dessa. Väljer man hårdare sten kan man utan problem placera och spilla vad som helst utan att materialet färgas.

Fönster

Vill man framhäva fönstren är marmor ett klassiskt material som många uppskattar. Det finns både äkte och kopior. Har man tillfälle att införskaffa riktig marmor kan man många gånger vinna på detta över tid. Dels blir det en stabilitet som man inte får på annat vis, samtidigt som man inte kan nå samma utseende med plastdekor. Här finns nu också en chans för den som önskar att testa andra material. Granit är en rödaktig sten som gör sig mycket bra. Den tillför naturlig färg och innebär för många att havet dyker fram i tankarna.

Oavsett vad för sten man väljer att använda, är måtten viktiga. Det är svårt att på egen hand modifiera måtten när man väl fått sin stenskiva. Därför är det viktigt att göra rätt från början. När stenbänkarna kommer till bostaden skall de helt enkelt kunna placeras på rätt plats för att sedan bidra till hemmets vy.

Att välja trycksaker för bröllop

Att gifta sig är för många en av de största och viktigaste dagarna i livet. Det är en mängd trycksaker som ska färdigställas inför bröllopet. Redan när ni skickar iväg er bröllopsinbjudan så sätter ni tonen för bröllopet. Dels är det en del praktisk information som ska finnas med i inbjudan men också en design och grafiska element som ofta används för alla trycksaker. En del skickar iväg ett ”save the date-kort” till alla gäster innan själva inbjudan så att alla gäster kan boka in datumet i kalendern och inte missa er stora dag. Med det är många fler trycksaker som ska tillverkas för ert bröllop.

Göra egna trycksaker för bröllop

Om du har en konstnärsådra och kanske är duktig på grafisk design och Photoshop så kan du även göra era egna trycksaker inför bröllopet. Även om du älskar att pyssla och jobba med Photoshop så kan det vara att ta sig vatten över huvudet att göra sina egna trycksaker till bröllopet. Det finns webbsajter som erbjuder färdiga mallar som man kan ladda ned och skriva ut. Men då måste man ha en väldigt bra skrivare och dessutom köpa sitt eget papper. Om du bestämmer dig för att göra egna trycksaker till bröllopet så kommer du dock att spara in en hel del pengar, det är ett som är säkert.

Beställa trycksaker för bröllop

Bröllop

Om du inte har tid eller lust att göra dina egna trycksaker inför bröllopet så kan du beställa trycksaker för bröllop på internet. Det finns många fina sajter som säljer personliga trycksaker med en fantastisk design.

Ni ska alltid ha lokalen i åtanke när ni utformar alla era trycksaker. Om ni ska ha ett traditionellt bröllop med vita dukar och vitt porslin så kan ni låta trycksaker och blommor få vara mer framträdande. Om ni däremot ska ha träbord och vintageporslin så passar det med mer diskreta trycksaker.

Olika trycksaker för bröllop

När man ska gifta sig är en av de första saker som man måste göra är att beställa alla trycksaker. Det första man kanske skickar ut är ett ”save the date-kort”. Sedan är det en rad andra trycksaker som ska bli färdiga inför bröllopet. Inbjudan, vigselprogram, placeringskort, festprogram och tackkort. De olika trycksakerna går ofta ton i ton och matchar varandra i utformande och färgval. Alla trycksaker för bröllopet brukar ha en röd tråd och följa ett visst tema.

Personlig assistans

Ett assistansbolag är ett företag som erbjuder personlig assistans för personer med olika behov av hjälp i vardagslivet. För att en person ska känna sig bekväm med sitt assistansbolag är det viktigt att bolaget uppfyller krav på god kvalité. I Sverige har man enligt lag rätt att få hjälp om det behövs. Då är det viktigt att kunden, d.v.s. personen med funktionshinder, kan lita på sitt assistansbolag. De ska kunna känna sig trygga med att personalen ger den assistans som behövs med glädje och omsorg.

Utbud av assistansbolag i Stockholm

Som huvudstad och Sveriges största stad finns det många olika assistansbolag med hög kvalité och med många års erfarenhet. Det är viktigt att barn eller vuxen, oavsett funktionshinder ska känna sig trygg med sitt assistansbolag. När man söker efter personlig assistent i Stockholm är det viktigt att kontrollera att bolaget i sig uppfyller alla krav och har godkänts av socialstyrelsen. Alla assistansbolag i Sverige bör uppfylla samma krav. Assistansförmedling är ett sätt att få hjälp med uppföljning och utvärdering av assistansbolaget man är intresserad av.

Utbildning

För det mesta erbjuder assistansbolag inte bara personlig assistans utan också möjlighet för utbildningar och ta del i föreläsningar. Detta är för att klienten ska kunna lära sig mer om att få ett självständigt liv. Det finns också olika föreläsningar för anhöriga och föräldrar. Dessa föreläsningar ger möjlighet för nära och kära att lära sig mer om hur man ska kunna assistera och också få psykiskt stöd när det behövs. De flesta assistansbolagen erbjuder föreläsningar gratis eller till en mindre kostnad. Dessa utbildningar ges ofta på helger och under kvällar för att fler ska kunna ha tid att närvara. Utbildningar ges också till kommuner, förskolor och kan skräddarsys om det behövs.

Vem har rätt till assistent

I Sverige finns det en unik möjlighet att få hjälp för de mest utsatta i vårt samhälle. Det finns möjlighet för båda sig själv och sina familjer att leva ett liv som alla andra utifrån sina förutsättningar. Rätten till personlig assistans, stöd och service för funktionshindrade beror på behovens omfattning. Finansieringar sker mellan kommunen och staten. Försäkringskassan utreder beslutet om vem som ska få personlig assistans. Om behoven inte överskrider ett visst antal timmar finansieras assistenten av kommunen. Om assistansen överstiger 20 timmar kliver försäkringskassan in och ordnar med finansieringen. Exemplen på personer som har rätt till hjälp är:

 • personer med autism och olika utvecklingsstörningar
 • personer med funktionshinder som i vuxen ålder inte har möjlighet att klara sig själv

Det viktiga med personlig assistans är att en person och dess anhöriga ska känna att de kan leva ett så normalt liv som möjligt. De flesta assistansbolag hjälper även sina kunder att ansöka om assistans om de vill.

Drömmen om en egen pool

Det blir allt populärare bland svenska villa- och sommarstugeägare att anlägga en egen pool i trädgården för att kunna njuta av den under sommarmånaderna. Det finns dock en hel del att tänka på innan drömmen om pool kan förverkligas. Här får du en enkel guide över vad du ska ha i bakhuvudet när du ska bygga en egen pool. Det första du måste göra är att bestämma hur mycket pengar du kan lägga på din pool, med andra ord så måste du göra upp en budget.

”Toimitamme laadukkaita uima-altaita ja allastarvikkeita joilla on huolto
ja takuu.”

Vad kostar en pool?

Det går inte att ge något generellt svar på vad en pool kostar, det beror naturligtvis på hur stor pool du vill ha och hur stort förarbete som måste göra på tomten. Har du en trädgård som sluttar så måste ni plana ut en del av tomten innan ni kan anlägga en pool och det kan vara ganska kostsamt. Räkna med att minst få betala hundratusen kronor för en pool men det kan också bli så dyrt som femhundra tusen kronor. Vill du inte investera i en hel pool kan du istället köpa ett spabad för utebruk, det brukar kosta runt femtiotusen kronor eller mer. Ofta blir det alltså ganska dyrt att bygga en pool men en pool ökar också värdet på din bostad.

Vilken pool är bäst?

Det finns många olika typer av pooler så det är ett och annat att sätta sig in i innan man sätter igång med själva bygget. Det finns ovanjordspooler, markpooler och spatunnor. Vill du ha en nedgrävd pool, alltså en markpool, så måste du bestämma vilken form du vill ha på poolen och hur stor den ska vara. Har du en tajt budget kan en ovanjordspool vara ett alternativ. En sådan pool är gjord av plåt med plastduk som man ställer på ett plant underlag. Man kan köpa dem hos olika bygghandlare eller på nätet.

Var ska en pool placeras?

Fundera noga på var poolen ska placeras. Försök identifiera var i trädgården som ni har mest sol och var det är mest vindstilla. Man kan också bygga en terrass kring poolen eller bara ha ett staket runt omkring. Undvik helst att ha för mycket träd runt poolen för då kommer du hela tiden ha fullt med löv och blad som faller ner i vattnet. En trädgårdsarkitekt kan hjälpa er med placering av poolen och hur man utnyttjar trädgården på bästa vis.

Hur använder man profilprodukter?

Hur använder man profilprodukter?

När man använder profilprodukter ska man alltid sträva efter största möjliga uppmärksamhet. Använder man till exempel ballonger som profilprodukter kan man försöka skapa ett event kring ballongerna. Kanske låta barn fylla på sin egen ballong med helium eller släppa ut ett stort antal ballonger som era kunder får försöka fånga. Givetvis ska er logo finnas upptryckt på alla ballongerna. Man kan också skänka bort profilprodukter vid tillfällen där många människor samlas. Man ska alltid sträva efter att vara så unik som möjligt när man använder profilprodukter. Man kan vara unik genom att använda profilprodukter som ingen annan använder. Men man kan också vara unik och innovativ genom att formgiva profilprodukterna på ett speciellt vis.

Hållbara profilprodukter

Det är viktigt att profilprodukterna är hållbara. Dels för att du vill att dina kunder ska kunna använda dem under lång tid framöver, men också för att du vill undvika besvikna kunder. Om du till exempel använder t-shirts som profilprodukter så välj en t-shirt med bra passform och som inte blir urtvättad efter en eller två tvättar. Det är också viktigt att dina profilprodukter inte innehåller några miljöfarliga ämnen och att de är tillverkade under rättvisa förhållanden. Om det skulle komma fram att dina profilprodukter är tillverkade av bomull som inte lever upp till rättvisa förhållanden så kommer det att vara mycket skadligt för ditt varumärke.

Profilprodukter av god kvalitet

Man ska alltid satsa på profilprodukter av god kvalitet. Har du en begränsad budget bör du välja en mindre kostsam produkt av god kvalitet, det kan till exempel vara en penna, reflex eller vattenflaska. Tanken är att dina profilprodukter ska hålla i flera år framöver. När du räknar ut hur mycket era profilprodukter kommer att kosta företaget så måste du också ta i beaktande hur länge profilprodukterna och ditt budskap kommer att leva vidare.

Originella profilprodukter

All marknadsföring och kommunikation handlar om att föra ut ett unikt budskap som särskiljer er från era konkurrenter. När det gäller profilprodukter bör du tänka likadant. Sätt upp en plan för hur ni ska använda era profilprodukter och vad syftet är. Bestäm också när ni ska använda era profilprodukter, det kan till exempel vara vid mässor och olika produktlanseringar där mycket folk finns i rörelse. Ju mer ni använder era profilprodukter ju större effekt kommer de att ha på era kunder. Utgå från dig själv och tänk igenom vilka profilprodukter du själv har och vilka som du använder dagligen.

Olika typer av hemmatest

Olika typer av hemmatest

Ett hemmatest är ett test som man utför i sitt hem för att få reda på om  man lider av någon sjukdom eller om man är allergisk mot någonting. Det kan till exempel röra sig om urinvägsinfektion, nagelsvamp, prostatatest, vinterkräksjuka men också graviditetstest, ägglossningstest och spermatest. Det finns också hemmatest för olika könssjukdomar som till exempel klamydia. Klamydiatest för hemmabruk kan man beställa online men också köpa direkt på ett apotek. Vissa tester ger svar väldigt fort efter bara några minuter och andra hemmatest måste skickas på analys till ett laboratorie och då tar det lite längre tid att få svar, ibland upp till en vecka. 

Hemmatest – enkla att använda 

När du beställer ett klamydiatest online för hemmabruk så brukar de vara mycket enkla att använda och ge ett säkert provsvar. Många hemmatester är lika säkra som de som görs på till exempel en vårdcentral. Ett hemmatest kostar några hundra kronor och om du vill testa för klamydia så finns det test som ger svar så snabbt som efter tio minuter. När du beställer testet online så skickas det anonymt till dig och det brukar ta cirka 2 arbetsdagar innan du får hem klamydiatestet in din brevlåda. Ibland kan man få rabatt om man beställer minst två hemmatester, det är perfekt om både du och din partner misstänker att ni kan vara smittade av klamydia. 

Att utföra ett hemmatest för klamydia 

När du gör att hemmatest som du har beställt online vid misstänkt klamydia så kan du testa dig när som helst på dygnet. Det behöver alltså inte vara direkt på morgonen på fastande mage eller på kvällen innan du går och lägger dig. Om resultatet visar att du har klamydia så ska du ta ett foto på testet tillsammans med din legitimation och sedan maila in fotot till en legitimerad läkare. Läkaren läser sedan av resultatet och skriver ut ett recept till dig som du kan hämta ut på närmsta apotek. 

Positivt hemmatest 

Om ditt klamydiatest visar sig vara positivt och du faktiskt är smittad av klamydia är det viktigt att du snabbt påbörjar behandling för att minska risken för olika komplikationer och för att förhindra att du för smittan vidare. Man kan faktiskt bli steril av klamydia så därför är det viktigt att du utför ett hemmatest om du misstänker att du kan ha blivit smittad. Beställer du ett klamydiatest online kan du få råd av en legitimerad läkare via internet.